Kira Artış Hesaplama

Kiranızın yasal olarak ne kadar arttırılabileceğini hesaplayın.

Kira Artış Hesaplama Yöntemleri

Artış Tarihine Göre Hesaplama

Bu yöntemde, kira artışının yapılacağı tarihteki güncel TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) veya Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranları kullanılır. Yasa gereği, konut kiralarında TÜFE oranından yüksek artış yapılamaz. İşyeri kiralarında ise, sözleşmede belirtilmişse Yİ-ÜFE oranı kullanılabilir. Bu yöntem, kira artışı hesaplamalarında en yaygın kullanılan yöntemdir.

Sözleşme Tarihine Göre Hesaplama

Bu yöntemde, kira sözleşmesinin imzalandığı tarihten bir önceki ayın 12 aylık TÜFE veya Yİ-ÜFE ortalamaları kullanılır. Bazı kira sözleşmelerinde bu yöntem tercih edilir. Bu hesaplama yöntemi, özellikle enflasyon oranlarının hızla değiştiği dönemlerde daha istikrarlı bir artış sağlayabilir.

Kira Artışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Konut Kiraları

Konut kiralarında, kira dönemi sonunda kiraya yapılabilecek zam oranı, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranını geçemez. 7 Haziran 2022 tarihli 7409 sayılı kanun ile getirilen geçici düzenlemeye göre, kira artış oranının yüzde yirmi beşi geçemeyeceği belirtilmiştir. Bu geçici düzenlemenin süresi uzatılabilir veya değiştirilebilir.

İşyeri Kiraları

İşyeri kiralamalarında, Borçlar Kanunu'nun 344. maddesi uygulanır. Buna göre, taraflar kira sözleşmesini yaparken kira artış oranını serbestçe belirleyebilirler. Ancak, kira sözleşmesinde kira artışına ilişkin bir hüküm yoksa, hakim Üretici Fiyat Endeksi'ni (ÜFE) göz önünde bulundurarak kira artış oranını belirler. İşyeri kiralarında da konut kiralarında olduğu gibi artış sınırı getirilmiştir.